Σελίδες

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Δελτίο Τύπου από την Πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ (18/9/2021).

Το Σάββατο 18/9/2021, πραγματοποιήθηκε στη Γκράβα πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ, για την οργάνωση της πάλης.

Συγκεκριμένα στη σύσκεψη συμμετείχαν:

  • Σύλλογοι ΠΕ με απόφαση: Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιά «Ρήγας Φεραίος», Αιγάλεω, Αθηνά, Αλίμου-Αργυρούπολης-Ελληνικού «ο Θουκυδίδης», Αμαρουσίου, Αν. Αττικής «Σωκράτης», Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», «Αριστοτέλης», Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, «Δημήτρης Γληνός», Ζ΄ Θεσσαλονίκης, Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος», Ικαρίας-Φούρνων, «Κ. Σωτηρίου», Καλλιθέας-Μοσχάτου «ο Αριστοτέλης», Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Κέρκυρας, Λαγκαδά, Λήμνου, Νέας Ιωνίας-Ηρακλείου-Μεταμόρφωσης-Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης», Νήσων Αργοσαρωνικού, «ο Παρθενώνας», Πειραιά «Η Πρόοδος», Σύρου-Τήνου-Μυκόνου
  • Σύλλογοι ΠΕ παρατηρητές: Αγίων Αναργύρων, Ν. Σμύρνης, Περικλής, Περιστερίου, ΣΤ Θεσσαλονίκης, 
  • ΕΛΜΕ με απόφαση: Α΄ Δυτ. Αττικής (Ελευσίνα), Α΄ Θεσσαλονίκης, Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Β΄ Αθήνας, Β΄ Δυτ. Αττικής, Β΄ Δωδεκανήσου, Γ΄ Αθήνας, Γ΄ Θεσσαλονίκης, Δ΄ Ανατ. Αττικής, Δ΄ Θεσσαλονίκης, Ε΄ Θεσσαλονίκης, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Καλλιθέας-Ν.Σμύρνης-Μοσχάτου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Λήμνου, Πειραιά, Φθιώτιδας, Φωκίδας
  • ΕΛΜΕ παρατηρητές: Α΄ Δυτικής Αθήνας (Περιστέρι), Ε΄ Αθήνας, Νότιας Αθήνας, Ρεθύμνου
  • Η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, το Συντονιστικό Αναπληρωτών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και το Συντονιστικό Νηπιαγωγών

Επίσης, στη σύσκεψη απηύθυνε χαιρετισμό εκπρόσωπος της Επιτροπής ντόπιων και μεταναστ(ρ)ιών καθαριστ(ρι)ών των σχολικών μονάδων του Δήμου της Αθήνας, θέτοντας το ζήτημα του αποκλεισμού των μεταναστ(ρ)ιών καθαριστ(ρι)ών από τις προσλήψεις για την καθαριότητα των δημόσιων σχολείων με αποτέλεσμα να πετιούνται στο δρόμο μετά από 25 και περισσότερα χρόνια σχολικές/οί καθαριστ(ρι)ες.

Η συζήτηση είχε στο επίκεντρό της την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική των ταξικών φραγμών, της αξιολόγησης σχολείων και εκπαιδευτικών, για την θωράκιση της δημόσιας παιδείας και υγείας ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια και τη γενικότερη πάλη των εκπαιδευτικών σωματείων, σε συνεργασία με το ευρύτερο εργατικό κίνημα, για την κατάργηση στην πράξη του νόμου Χατζηδάκη. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών σωματείων επικέντρωσαν στα παρακάτω ζητήματα:

  1. Χαιρετίζουμε τη μαζική συμμετοχή εκπαιδευτικών σωματείων στη σύσκεψη που δείχνει τη δυνατότητα να δυναμώσει ο αγώνας και η κοινή δράση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, η πάλη για την ανατροπή όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών πολιτικών που τσακίζουν τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα. 
  2. Χαιρετίζουμε  τις μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών και εργαζόμενων, στο κέντρο της Αθήνας, στο Υπουργείο Παιδείας, σε Περιφέρειες και Διευθύνσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα σε όλη την Ελλάδα.
  3. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους/στις καθαριστ(ρι)ες των σχολείων του Δήμου Αθηναίων και υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους. Ζητάμε μόνιμες προσλήψεις καθαριστ(ι)ών σε όλα τα σχολεία της χώρας, ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα της καθαριότητας.
  4. Ο νόμος 4823 για την εκπαίδευση συνιστά μια βαθιά αντιδραστική τομή που στόχο έχει την επιτάχυνση της υλοποίησης των κατευθύνσεων που εδώ και χρόνια έχει η Ε.Ε. και ο ΟΟΣΑ για το σχολείο και εναλλάξ εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών στην εκπαίδευση. Επιδιώκουν να οικοδομήσουν ένα ακόμα πιο ταξικό, εμπορευματοποιημένο σχολείο ανισοτήτων, προωθώντας την κατηγοριοποίησή του μέσα από την αυτονομία και επιβάλλοντας τον φόβο και την υποταγή των εκπαιδευτικών στην αντιεκπαιδευτική πολιτική μέσα από ένα σκληρό πλαίσιο ατομικής «αξιολόγησης»: Αυτονομία της λειτουργίας της σχολικής μονάδας με την απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης, της στελέχωσης, της επιμόρφωσης, κατηγοριοποίηση των μαθητών και των σχολείων, λαιμητόμοι εξετάσεων με την τράπεζα θεμάτων σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ, τις διαπιστωτικές εξετάσεις πανελλαδικού τύπου (PISA) στην ΣΤ΄ Δημοτικού και στην Γ΄ Γυμνασίου για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος σε εθνικό, περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο σχολικής μονάδας, σχολεία των «αρίστων» σε πειραματικά και πρότυπα, υποβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με τις δίχρονές σχολές, κ.ά. διευθυντής μάνατζερ με υπερεξουσίες, διαχείριση του ήδη υπάρχοντος εκπαιδευτικού δυναμικού με σχέδιο μείωσης των  προσλήψεων των αναπληρωτών/συμβασιούχων εκπαιδευτικών, κατακερματισμός του ενιαίου χαρακτήρα της γνώσης και του σχολικού προγράμματος με το πολλαπλό βιβλίο και τα εργαστήρια δεξιοτήτων, διδακτικές μέθοδοι που ακυρώνουν τη ζωντανή διδασκαλία όπως η «ανεστραμμένη μάθηση». Προωθείται η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, καθώς μεταξύ άλλων, το Σχολικό Συμβούλιο συρρικνώνεται σε ένα ολιγομελές όργανο, το οποίο, ανάμεσα στις άλλες αρμοδιότητές του, καλείται να αναζητά χρηματικές πηγές, εκτός της κρατικής χρηματοδότησης για να ενισχύσει το ταμείο της κάθε σχολικής επιτροπής.
  5. Καταγγέλλουμε τη νέα προσπάθεια τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών με την εγκύκλιο (αρ. πρωτ. 115853/ΓΔ5, 16/9/2021) του Γ.Γ. κου Κοπτσή, καθώς και με την ετεροχρονισμένη αποστολή στα σχολεία της εγκυκλίου (με ημερομηνία 26/8/2021) του Υπουργείου Εργασίας, αμέσως μετά την απόφαση της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ για απεργία-αποχή από την αξιολόγηση. Αποτελεί δείγμα πανικού της κυβέρνησης, κορυφαία αυταρχική και αντιδημοκρατική ενέργεια απέναντι στους εκπαιδευτικούς που στηρίζουν με την εργασία τους το δημόσιο σχολείο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ενέργεια που δεν έχει ίχνος νομικού ερείσματος. Η προσφυγή στις απειλές και τους εκβιασμούς αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο των κυβερνώντων, ωστόσο, 24 χρόνια τώρα, τέτοιου είδους απειλές εξόργιζαν και δεν τρομοκρατούσαν το εκπαιδευτικό σώμα – με απειλές άλλωστε καμία αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση δεν υλοποιήθηκε. Δηλώνουμε στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την απεργία-αποχή, αντιθέτως, το 95% απεργίας-αποχής της προηγούμενης χρονιάς θα γίνει 100% φέτος. Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ θα έχει την ίδια τύχη με τους προκατόχους της, εμείς όμως θα μείνουμε εδώ, στα σχολεία μας, δίπλα στους μαθητές μας, υπερασπιστές των μορφωτικών τους δικαιωμάτων.
  6. Η   εφαρμογή των σχεδιασμών,  που προωθούνται από τον εν λόγω νόμο, αποτελούν κεντρικές επιλογές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για τα θέματα εκπαίδευσης, και βήματα υλοποίησής τους έχουν γίνει από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις. Αποτελούν μια βαθιά αντιεκπαιδευτική τομή, διαμορφώνουν ένα ακόμα πιο ταξικό, κατηγοριοποιημένο σχολείο και συνιστούν πλήγμα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και στα εργασιακά των εκπαιδευτικών. Ξεκαθαρίζουμε ότι αυτός ο νόμος δεν αποτελεί βάση συζήτησης, δεν παίρνει βελτιώσεις και επιμέρους τροποποιήσεις αλλά απορρίπτεται συνολικά. Αποτελεί μέρος της συνολικής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που άφησε έξω από τα Πανεπιστήμια 40.000 μαθητές με το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
  7. Επιπλέον, τα σχολεία ανοίγουν με τους ίδιους και χειρότερους όρους που έκλεισαν, με πρωτοφανή πρωτόκολλα διάδοσης του ιού (50%+1 για να κλείσει ένα τμήμα) χωρίς να έχει υλοποιηθεί κανένα από τα δίκαια αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος. Ένα νέο κλείσιμο των σχολείων θα είναι καταστροφικό για μια ολόκληρη μαθητική γενιά.
  8. Την ίδια στιγμή, με τον νόμο Χατζηδάκη που ψηφίστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου, η επικουρική ασφάλιση, οι κόποι και ο ιδρώτας μιας ζωής, ιδιωτικοποιείται, και μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση, ένα ακόμα επεισόδιο σε μια πολιτική διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης που στηρίχθηκε και προετοιμάστηκε από όλες τις προηγούμενες Κυβερνήσεις.
  9. Ο νόμος Χατζηδάκη για τα εργασιακά προσπαθεί να μετατρέψει τα συνδικάτα σε συνεταίρο της κυβέρνησης, όμως ο κοινός αγώνας των σωματείων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα τον καταστήσουν ανενεργό στην πράξη. Επίσης η σύσκεψη κατήγγειλε την προσπάθεια, μέσω της ΚΥΑ για τον covid, επιβολής συνδικαλιστικού lockdown στις ζωντανές - δια ζώσης διαδικασίες των σωματείων και τις αρχαιρεσίες για τα σωματεία με πάνω από 150 μέλη, την ώρα που όλες οι άλλες δραστηριότητες -αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα- επιτρέπονται με χιλιάδες συμμετέχοντες! Δηλώθηκε η διάθεση να προχωρήσουν τα σωματεία τις συλλογικές τους διαδικασίες, σπάζοντας τις απαγορεύσεις, τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Τα σωματεία τοποθετήθηκαν στη σύσκεψη με βάση τις αποφάσεις τους, το πλαίσιο πάλης και δράσης τους. Με στόχο να οργανωθεί ένας μαζικός, μαχητικός και νικηφόρος πανεκπαιδευτικός αγώνας διαρκείας, με στόχο την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής στο σύνολό της και να σαρώσει όσους την στηρίζουν με απεργίες, συλλαλητήρια, απεργία αποχή από  την αξιολόγηση,  τοπικές δράσεις και εκδηλώσεις, μαζί με τους γονείς, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους για την ανατροπή του πολυνομοσχεδίου – εκτρώματος. Σε αυτό το πλαίσιο κατατέθηκαν από τα εκπαιδευτικά σωματεία οι παρακάτω κοινές προτάσεις:

  • Καθολική συμμετοχή στην απεργία-αποχή που έχουν κηρύξει οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες από την αξιολόγηση σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικών. Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη συσπείρωση, την ενημέρωση, την αποκάλυψη της παραπληροφόρησης και της επιχείρησης τρομοκράτησης του ΥΠΑΙΘ.  Η ενότητα, ο αγώνας και η καθολική συμμετοχή είναι η απάντησή μας στον αυταρχισμό και τις απειλές του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης.
  • Υλοποιούμε και φέτος την απεργία – αποχή της ΑΔΕΔΥ από τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση (για καταλήψεις κλπ) και την ζωντανή αναμετάδοση. Καλούμε την ΑΔΕΔΥ να επικαιροποιήσει όπου χρειάζεται την απεργία – αποχή από την Σύγχρονη Εξ ΑΕ (για καταλήψεις κλπ) και την ζωντανή αναμετάδοση.
  • Δεν υπηρετούμε τη στοχοθεσία των εργαστηρίων δεξιοτήτων, την προπαγάνδα της επιχειρηματικότητας, της παραγωγικότητας, της προσαρμοστικότητας στους νόμους της αγοράς και τις «ήπιες δεξιότητες». Διδάσκουμε με πυξίδα και κριτήριο τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας, την ανάπτυξη της ολόπλευρης μόρφωσης και της κριτικής σκέψης επιλέγοντας τις διδακτικές μεθόδους και πρακτικές που έως τώρα χρησιμοποιούσαμε. Δεν παραδίδουμε φόρμες με στόχους και απολογισμούς, δεν συμπληρώνουμε portfolio μαθητών/τριών, διαδικασίες που συνδέονται με την αυτοαξιολόγηση με στόχο την κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων, δεν εμπλέκουμε φορείς άσχετους κι εχθρικούς με την εκπαίδευση όπως ιδιωτικές εταιρείες, ΜΚΟ, δήμους, κ.λπ.
  • Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να διαμορφώσουν όπως κάθε χρόνο το πλαίσιο κανόνων τους και δεν καταθέτουμε Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας προς έγκριση σε Συντονιστές/Συμβούλους, ιστοσελίδες κλπ. 
  • Κανένας συνάδελφος /ισσα να μην αποδεχτεί το ρόλο μέντορα, συντονιστή τάξης,  κλπ. Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να υπερασπιστούν τον κυρίαρχο ρόλο τους και να ακυρώσουν στην πράξη το διευθυντικό δικαίωμα. Καλούμε τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να καλύψουν με αποφάσεις τους και με επέκταση της απεργίας-αποχής όπου είναι απαραίτητο, τις παραπάνω δράσεις.
  • Προπαγανδίζουμε την αντίθεσή μας και την απαίτηση για κατάργηση του νόμου 4823 καθώς και όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων (π.χ. ν/ 4547/18 του Γαβρόγλου) με πικετοφορίες, αφίσες, πανό αλλά και ανακοινώσεις κεντρικά σε πλατείες, σε γειτονιές, με συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Περιφέρειες και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
  • Πραγματοποιούμε συσκέψεις με γονείς. Είναι πολύ σημαντική τώρα η ενημέρωση  τους - με όλα τα μέσα - για το τι θα αντιμετωπίσουν μαζί με τα παιδιά τους την τρέχουσα σχολική χρονιά, που στις πλάτες και στις τσέπες τους θα πέσει το βάρος της μεγαλύτερης «αυτονόμησης» των σχολείων.
  • Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, ημέρα που θα καθορισθεί με συνεννόηση των ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, φοιτητών και μαθητών.
  • Κήρυξη 24ωρης πανεκπαιδευτικής απεργίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στα πλαίσια του παρατεταμένου και πολύμορφου αγώνα για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, με διεξαγωγή αμέσως μετά ΓΣ και ολομελειών προέδρων σε ΔΟΕ ΚΑΙ ΟΛΜΕ για την κλιμάκωση του αγώνα. 
  • Θεωρούμε αναγκαιότητα την κοινή δράση όλου του εργατικού κινήματος και τον συντονισμό της δράσης σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε ισότιμη βάση, για την ακύρωση και μη εφαρμογή του νόμου έκτρωμα 4808/21 ( Χατζηδάκη) καθώς και την εκδήλωση πανεργατικού αγώνα με πλατύ, μαζικό και ενωτικό μέτωπο. Καλούμε τις Ομοσπονδίες στην εκπαίδευσης (ΔΟΕ – ΟΛΜΕ) αλλά και την ΑΔΕΔΥ να πάρουν αποφάσεις καταδίκης και μη εφαρμογής του νόμου με συγκεκριμένα (πρακτικά) βήματα ακύρωσής του στην πράξη. 
  • Πραγματοποιούμε Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις, εκλογές στους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ με τη λήξη της θητείας τους (ή όσων έχουν ήδη λήξει οι θητείες τους) εντός του 2021. Απαίτηση από τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να εκκινήσουν άμεσα τις  κανονικές λειτουργίες με Γενικές Συνελεύσεις, αρχαιρεσίες κ.ο.κ.

 

Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2021