Σελίδες

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Ψήφισμα - Να μην κλείσει το κέντρο πρόληψης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου "Πολιόχνη".

Τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, αποτελούν δομές στην Ελλάδα με σκοπό τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας σε κάθε ενδιαφερόμενο. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, υπάρχουν 75 Κέντρα Πρόληψης στην Ελλάδα και αποτελούν συνεργασίες μεταξύ του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών και των τοπικών αυτοδιοικήσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας οργάνωσης (Δήμοι και Περιφέρειες).

Ειδικότερα, το Κέντρο Πρόληψης  Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου  «Πολιόχνη» από το 2006 σε συνεργασία με συλλόγους και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης υλοποιεί παρεμβάσεις πρόληψης στα νησιά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου  που απευθύνονται στον ευρύ πληθυσμό με στόχο την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και  έχει  υποστηρίξει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, (γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, νέους, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις κ.α.). Αποτελεί μία κομβική υπηρεσία για το τόπο και τους ανθρώπους του.

Στο προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» διαφαίνεται  το χειρότερο σενάριο για τα Κέντρα Πρόληψης: 

Συγκεκριμένα, καταργείται  το άρθρο 61 του Νόμου 3459 (2006), το οποίο και διατηρήθηκε  στο   νόμο 4139 του  2013, νόμος  με τον οποίο εξασφαλίζονται μέχρι τώρα: 

Α) Η  ύπαρξη και η  λειτουργία των Κέντρων  Πρόληψης,  καθώς προβλέπεται  η πάγια και  τακτική χρηματοδότησή τους  από το Κράτος,  μέσω των  δύο ονομασμένων πηγών, (Υπουργείο Υγείας και Εσωτερικών). 

Β)  Η συνέχεια της λειτουργίας των Κέντρων μέσω προγραμματικών συμβάσεων που θα ανανεώνονται, καθώς  και  ρήτρες που δυσχεραίνουν τη διάλυσή τους. 

Καταργείται επίσης  το άρθρο 60, παράγραφος  4, του νόμου 4139, σύμφωνα με  το οποίο  τα Κέντρα Πρόληψης ανήκουν στους  εγκεκριμένους φορείς πρόληψης. Προβλέπεται η ίδρυση ενός οργανισμού-ομπρέλα (ΕΟΠΑΕ) που  ακολουθεί τη λογική των "κόστους-οφέλους" και δεν υποστηρίζει την ποικιλομορφία των παρεμβάσεων στην πρόληψη και τη θεραπεία, αλλά αντιθέτως προωθεί τη σωματική απεξάρτηση, τη φαρμακοθεραπεία και την ενίσχυση του γραφειοκρατικού ελέγχου ακόμα και στις παρεμβάσεις πρόληψης που πρέπει συνεχώς να βασίζονται στην ζωντανή σχέση με τις τοπικές κοινότητες, την ανατροφοδότηση από αυτές και στην προσεκτική παρατήρηση των μικροκοινωνικών μεταβολών στους παράγοντες που επηρεάζουν το φαινόμενο της εξάρτησης.  

Συνέπεια αυτών είναι ότι τα Κέντρα Πρόληψης μένουν μετέωρα, χωρίς καμία νομοθετική ρήτρα,  στα χέρια του νέου οργανισμού (ΕΟΠΑΕ). Το μόνο που διατηρείται  είναι η παρούσα σύμβαση μέχρι το 2027,  η οποία λήγει αυτοδίκαια  χωρίς να προβλέπει καμία συνέχεια λειτουργίας και ύπαρξης των Κέντρων. Μετά το 2027  δεν υπάρχει  καμία δημόσια  χρηματοδότηση.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου στηρίζει τους εργαζόμενους του Κ.Π Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου “Πολιόχνη” που διεκδικούν:

-Να μην κατατεθεί το ν/σ του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

-Να μην κλείσει το Κέντρο Πρόληψης Πολιόχνη, τα Κέντρα Πρόληψης Βορείου Αιγαίου και κανένα άλλο Κέντρο Πρόληψης Πανελλαδικά.

-Να διαφυλαχθεί η ψυχοκοινωνική φιλοσοφία της πρόληψης και οι πρακτικές που περιέχει.

-Να μη τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

-Πάγια, τακτική κι αποκλειστική χρηματοδότηση των προγραμμάτων πρόληψης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-Ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης και στελέχωσή τους με επαρκές, μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.