Είναι γνωστό ότι με τον Νόμο 3794/2009 οι απόφοιτοι του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας μπορούν να ενταχθούν στον κλάδο ΠΕ 78 (Κοινωνικών Επιστημών - πρώην ΠΕ 10 του νόμου 1566/1985). Μέχρι τώρα, οι κύριες κατευθύνσεις που ακολουθούσαν οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου Τμήματος ήταν: α) η ένταξη στον κλάδο ΠΕ 71 (Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής, β) η ένταξη στον κλάδο ΠΕ 72 (Εκπαιδευτές Ενηλίκων), συγκεντρώνοντας την ανάλογη προϋπηρεσία.
Με τον Νόμο 4589/2019 δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς προϋπηρεσίας από κλάδο σε κλάδο. Έτσι, μπορεί κανείς να μεταφέρει στον κλάδο ΠΕ78 την προϋπηρεσία που απέκτησε εργαζόμενος ως ΠΕ 71. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει ολόκληρο τον ήδη υφιστάμενο κλάδο των ΠΕ78 σε εξοστρακισμό από οποιαδήποτε δομή εκπαίδευσης, γενική ή ειδική, δεδομένου του πλήθους των αποφοίτων ΠΕ71 του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής και των μορίων προϋπηρεσίας που διαθέτουν.
Μια τέτοια εξέλιξη συνιστά τεράστια αδικία.
Επιπλέον, βάζει ένα ακόμα λιθαράκι:
α) στην απαξίωση των πανεπιστημιακών πτυχίων,
β) στο απαράδεκτο φαινόμενο οι εκπαιδευτικοί να διδάσκουν μαθήματα, άσχετα με το επιστημονικό τους αντικείμενο και μάλιστα διαφορετικής βαθμίδος. Φαινόμενο που, ούτως ή άλλως, έχει καθιερώσει η αντιεκπαιδευτική πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, μέσω της επέκτασης των Β' και Γ ' αναθέσεων, της αυθαίρετης και σε πολλές περιπτώσεις αντιεπιστημονικής ενοποίησης κλάδων/ειδικοτήτων, της δυνατότητας εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης να διδάσκουν στην ειδική αγωγή χωρίς εξειδίκευση (νόμος Φίλη) κλπ,
γ) στην καλλιέργεια του "διαίρει και βασίλευε" ανάμεσα σε κλάδους και ειδικότητες, στην ανθρωποφαγία, πλευρά και αυτή του νόμου 4589/2019, με το ατελείωτο κυνήγι δεξιοτήτων-πιστοποιήσεων επί πληρωμή από ιδιωτικά και δημόσια ιδρύματα και την καθιέρωση του προσοντολογίου.
Ζητούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την άρση της παραπάνω αδικίας.