Η απουσία μόνιμων διορισμών την τελευταία δεκαετία, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες των κυβερνήσεων, έχει δημιουργήσει σοβαρές ελλείψεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό των νησιών μας. Το αποτέλεσμα είναι το 40% των εκπαιδευτικών αναγκών να καλύπτεται από έκτακτες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς και μετά απολύονται, ενώ το μόνιμο προσωπικό πρακτικά στερείται του δικαιώματος στη μετάθεση στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους (φέτος πραγματοποιήθηκαν μόλις 3 μεταθέσεις συναδέλφων!). Επίσης, οι προσλήψεις των αναπληρωτών για την κάλυψη αυτών των πάγιων αναγκών πραγματοποιούνται σταδιακά κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς με αποτέλεσμα να έχουμε απώλεια χιλιάδων διδακτικών ωρών σε πολλά σχολεία ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
Όλη αυτή τη ζοφερή εικόνα έρχεται για άλλη μία φορά να επιδεινώσει η απαράδεκτη λειτουργία του ΠΥΣΔΕ Λέσβου που δυσχεραίνει αντί να διευκολύνει τη λειτουργία των Σχολείων, τη ζωή και τους όρους εργασίας των συναδέλφων, υποβαθμίζοντας την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές. Συγκεκριμένα, το ΠΥΣΔΕ Λέσβου με τις υπ’ αριθμ. 10/15 & 18-05-2020 και 11/21-05-2020 πράξεις του (οι οποίες ελήφθησαν κατά πλειοψηφία) και το αριθμ. 4349/18-05-2020 έγγραφο προέβη στην ανακοίνωση των οργανικών κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό για τα νησιά της Λήμνου και του Αγίου Ευστράτιου. Στο έγγραφο αυτό είναι ξεκάθαρη η καταστρατήγηση κάθε λογικής στον υπολογισμό των οργανικών κενών, που οδηγεί ως δια μαγείας στην «εξαφάνιση» τριών οργανικών κενών, τα οποία ωστόσο στοιχειοθετούνται από τις αντίστοιχες ανάγκες των Σχολείων σε ώρες διδασκαλίας. Συγκεκριμένα αποκρύπτονται: ένα οργανικό κενό Φυσικού στο ΓΕΛ Μούδρου (19 ώρες), ένα οργανικό κενό Βιολόγου στο ΓΕΛ Μύρινας (15 ώρες) και ένα οργανικό κενό Γεωλόγου στο Γυμνάσιο Μύρινας (12 ώρες).
Με αυτές τις πρακτικές, η Διοίκηση στερεί τα Σχολεία από καθηγητές συγκεκριμένων ειδικοτήτων, με οδυνηρές συνέπειες τόσο στη λειτουργία των Σχολείων, όσο, και κυρίως, στην παρεχόμενη στους μαθητές μας εκπαίδευση, αφού ακόμα και πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα καταλήγουν να διδάσκονται από καθηγητές άλλων ειδικοτήτων, ή να καθυστερεί τραγικά η έναρξη της διδασκαλίας τους. Τα Σχολεία και οι μαθητές της Λήμνου έχουν δυστυχώς πικρή πείρα από τις ακατανόητες και επιζήμιες επιλογές της πλειοψηφίας του ΠΥΣΔΕ Λέσβου, με οδυνηρά αποτελέσματα που τα βιώνουμε μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, τη σχολική χρονιά που διανύουμε, οι επιλογές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα στο ΓΕΛ Μούδρου τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Φυσικής και της Χημείας να ξεκινήσουν να διδάσκονται στα μέσα του Νοέμβρη, ενώ η Βιολογία τον Οκτώβρη! Ταυτόχρονα, άλλες παλινωδίες του ΠΥΣΔΕ οδήγησαν στο ΓΕΛ της Μύρινας οι μαθητές της Α΄ και Β’ Λυκείου να μη διδαχθούν φέτος ΚΑΘΟΛΟΥ το μάθημα της Πληροφορικής, ενώ οι της Γ’ Λυκείου, που θα κληθούν να εξεταστούν σ’ αυτό στις Πανελλήνιες, δεν είχαν καθηγητή να τους το διδάξει για ένα πολύ μεγάλο διάστημα της φετινής χρονιάς! Το γεγονός αυτό σήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την εκπαιδευτική κοινότητα και οδήγησε σε δύο μαθητικές κινητοποιήσεις τη σχολική χρονιά που διανύουμε. Επιπλέον, η προχειρότητα στην οργάνωση της σχολικής ζωής από το ΠΥΣΔΕ Λέσβου έχει οδηγήσει ακόμα και στην συχνή αναίρεση των ίδιων τους των αποφάσεων. Ακόμα και αυτή τη στιγμή λαμβάνονται απίστευτες αποφάσεις που υποχρεώνουν συναδέλφους που έχουν συμπληρωμένο το υποχρεωτικό τους ωράριο να αφήσουν ώρες από το ένα σχολείο για να καλύψουν κενά που παραμένουν σε άλλο, όπως στην περίπτωση των Θρησκευτικών του Μούδρου και της Πληροφορικής της Μύρινας, αγνοώντας τον προγραμματισμό και τις αναθέσεις των μαθημάτων που κάνουν κάθε χρονιά οι Σύλλογοι των Διδασκόντων του κάθε Σχολείου.
Η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστράτιου, ήδη από τον Αύγουστο του 2019, προσπάθησε να αναδείξει όλα αυτά τα προβλήματα όπως αποδεικνύεται και με τα έγγραφα 60/14-08-2019 (http://www.elme-limnou.gr/2019/08/14/ενημερωτικό-σημείωμα-για-τη-συνάντησ/) και 63/14-09-2019 (http://www.elme-limnou.gr/2019/09/14/καταγγελία-της-ελμε-λήμνου-και-αγίου-ε/). Αν το ΠΥΣΔΕ Λέσβου είχε αξιοποιήσει τις έγκαιρα διατυπωμένες ενστάσεις, επισημάνσεις και προτάσεις της ΕΛΜΕ, θα είχαν αποφευχθεί τα περισσότερα, αν όχι όλα, από τα προβλήματα που ταλάνισαν την σχολική κοινότητα της Λήμνου καθόλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Φαίνεται, όμως, ότι ακριβώς αυτή η δράση της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου ενοχλεί το ΠΥΣΔΕ Λέσβου και τη Διοίκηση γιατί αποκαλύπτει ανεπάρκειες, αλλά και ύποπτες επιδιώξεις. Θεωρούμε ότι η μη δήλωση του οργανικού κενού του Βιολόγου στο ΓΕΛ Μύρινας, που αφορά μάλιστα σε πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, εγείρει σοβαρά δεοντολογικά θέματα, από τη στιγμή που αυτό καλύπτεται πάγια τα τελευταία 6 χρόνια από αναπληρωτές, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστράτιου και αναπληρωτή Βιολόγου. Η άρνηση από την πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ Λέσβου ακόμα και να συζητήσει την ένσταση επί του θέματος με την απαράδεκτη, έωλη και αστήρικτη αιτιολογία ότι ο ενδιαφερόμενος είναι αναπληρωτής, αποδεικνύει περίτρανα ότι για τη Διοίκηση οι αναπληρωτές είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας χωρίς στοιχειώδη επαγγελματικά δικαιώματα. Η τακτική αυτή έρχεται να συμπληρώσει την απαράδεκτη προσπάθεια της Διοίκησης να παρέμβει στη λειτουργία του Σωματείου μας (με έγγραφο που απέστειλε στη Νομική υπηρεσία της ΟΛΜΕ και προς το Αυτοτελές Τμήμα της Νομικής Υπηρεσίας της Περ/κής Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Β. Αιγαίου) και εντάσσεται στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής δίωξης στελεχών της ΕΛΜΕ την οποία έχουμε καταγγείλει (http://www.elme-limnou.gr/2019/09/14/καταγγελία-της-ελμε-λήμνου-και-αγίου-ε/). Καλούμε το ΠΥΣΔΕ Λέσβου να τροποποιήσει τον πίνακα οργανικών κενών που ανακοίνωσε, λαμβάνοντας επιτέλους υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες των Σχολείων, έτσι όπως τις παρουσιάσαμε νωρίτερα. Καλούμε την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και το Υπουργείο Παιδείας να πάρει θέση επί του θέματος και να καταστήσει σαφές αν εγκρίνει αυτές τις ενέργειες του ΠΥΣΔΕ Λέσβου.