Την ίδια στιγμή που:
- Οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία προσπαθούμε, κάτω από αντίξοες συνθήκες, να συμμαζέψουμε τα «ασυμμάζευτα» των μορφωτικών και ψυχολογικών επιπτώσεων που προέκυψαν από τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας (κλείσιμο σχολείων, τηλεκπαίδευση κ.λ.π.).
- Οι 15 μήνες πανδημίας ανέδειξαν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο την αναγκαιότητα μείωσης των μαθητών ανά τμήμα και την ανάγκη μονιμοποίησης όλων των αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των κενών.
- Δεν έχει γίνει εδώ και 12 χρόνια ούτε ένας μόνιμος διορισμός και μόνο τη φετινή χρονιά συνταξιοδοτήθηκαν περισσότεροι από 8.000 εκπαιδευτικοί.
Το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει να κηρύξει γενικευμένο πόλεμο με το σύνολο
της εκπαιδευτικής κοινότητας
Συγκεκριμένα στην τηλεδιάσκεψη στελεχών της εκπαίδευσης από τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο που έγινε στις 3/6/2021, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Κόπτσης ανήγγειλε γενικευμένες συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων σε πανελλαδικό επίπεδο, με στόχο να προκύψει πλεόνασμα 8.500 εκπαιδευτικών τη νέα σχολική χρονιά. Υπονόησε σαφώς ότι θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος του Υπουργείου ως προς τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και εγκάλεσε τα στελέχη εκπαίδευσης να βάλουν πλάτη στην υλοποίηση αυτών των κατευθύνσεων. Δηλαδή να στριμωχτούν μέσα στις τάξεις 25 μαθητές, να χαθούν ή να υποβιβαστούν μαζικά, σχολεία στις γειτονιές και στις περιοχές κατοικίας των μαθητών, να αναγκαστούν γονείς και μαθητές να μετακινούνται χιλιόμετρα μακριά.
Είναι εγκληματικό, ειδικά μετά την πικρή εμπειρία της πανδημίας, το Υπουργείο, αντί να εκπονήσει ένα πανελλαδικό σχέδιο ανάπτυξης των σχολικών υποδομών, να επεξεργάζεται σχέδια κατάργησης ή και υποβιβασμών και συγχώνευσης σχολείων, με τραγικά αποτελέσματα και στην υγιεινή και ασφάλεια αλλά και στα μορφωτικά δικαιώματα και την εκπαιδευτική διαδικασία.
Καμιά αναμονή! Οι μεθοδεύσεις αυτές του Υπουργείου Παιδείας είναι αιτία πολέμου. Είναι βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι τέτοιου είδους μέτρα θα περάσουν «αβρόχοις ποσί». Είναι γνωστές άλλωστε εδώ και καιρό οι προθέσεις της Υπουργού Παιδείας, όταν πριν καιρό δήλωνε ότι «ο μέσος όρος των μαθητών στις τάξεις είναι 17» και ότι έχουμε πανευρωπαϊκά τη χαμηλότερη αναλογία εκπαιδευτικών/μαθητών, είναι γνωστές οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ αλλά και της έκθεσης Πισσαρίδη!
Τα όνειρα εκπαιδευτικών –μαθητών –γονιών για το σχολείο των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, για το σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει , «ΔΕ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ». Το απέδειξαν οι κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων!
Τα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου :
- Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα διορισμένα και δοτά μέλη του ΠΥΣΠΕ Λέσβου και του ΠΥΣΔΕ Λέσβου, να μην τολμήσουν να προχωρήσουν εν μέσω καλοκαιριού σε κανένα λειτουργικό υποβιβασμό σχολείου, σε καμιά συγχώνευση τμημάτων στα σχολεία της Λήμνου!
- Καλούμε σε αγωνιστική ετοιμότητα εκπαιδευτικούς, Συλλόγους Διδασκόντων, μαθητές και Συλλόγους Γονέων, ώστε να ακυρώσουμε στην πράξη κάθε απόπειρα υποβιβασμού και συγχώνευσης!
Δίνουμε ηχηρή απάντηση με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία της 10ης Ιουνίου και στην απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι της Μύρινας στις 10.30 το πρωί!!!