Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Για τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.




ΜΑΖΙΚΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ
ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ! 

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ – ΕΞΙΣΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ!

Από το 2010 μέχρι σήμερα αποχώρησαν 47.560 εκπαιδευτικοί με συνταξιοδότηση! Μετά από 12 χρόνια αδιοριστίας, που ακολούθησαν απαρέγκλιτα όλες οι κυβερνήσεις, με τραγικές συνέπειες για το Δημόσιο σχολείο, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τους όρους διαβίωσης χιλιάδων συμβασιούχων εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση εξαγγέλλει διορισμούς στη γενική αγωγή (σε δύο φάσεις, το 2021-2022 και το 2022-2023, με 5.250 διορισμούς σε κάθε φάση). Οι όποιοι διορισμοί έγιναν (4.500 στην ειδική αγωγή) ή θα γίνουν το επόμενο διάστημα, είναι το αποτέλεσμα των τραγικών ελλείψεων και φυσικά της αδιάκοπης μάχης που δώσαμε, με βασικό αίτημα «μαζικούς, μόνιμους διορισμούς, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών». Καταφέραμε με τις διεκδικήσεις και τους απεργιακούς μας αγώνες να βάλουμε στο επίκεντρο της διαπάλης το δίκαιο αυτό αίτημα, να συγκρουστούμε με την πολιτική της αδιοριστίας, να προσπεράσουμε τα εμπόδια της πολυδιάσπασης και του συντεχνιασμού που καλλιεργούνται έντεχνα όλα αυτά τα χρόνια. 

Τέρμα πια στην κοροϊδία! Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας απαιτεί χιλιάδες μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών!

Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση σε οικονομικό και υγειονομικό επίπεδο, η εγκληματική πολιτική που οδήγησε στο πολύμηνο κλείσιμο των σχολείων, έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους μαθητές σε γνωστικό, ψυχολογικό, κοινωνικό επίπεδο. Είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο, ο δάσκαλος και ο καθηγητής να είναι από την πρώτη μέρα στο σχολείο, να μη χαθεί ούτε μία ώρα μάθημα, να υπάρχει επιπλέον προσωπικό για ενισχυτική διδασκαλία και στήριξη, να αποκτήσουν οι σύλλογοι διδασκόντων μία σταθερότητα προκειμένου με σχεδιασμένο, οργανωμένο τρόπο να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να στηρίξουμε τα παιδιά. Η τραγική εικόνα των άδειων σχολείων Σεπτέμβρη μήνα, των προγραμμάτων-λάστιχο μέχρι τον Φλεβάρη, ο συνάδελφος που γυρίζει σε 4 και 5 σχολεία, η εικόνα του αναπληρωτή που πασχίζει να γνωρίσει κάθε χρόνο τους μαθητές του και μόλις τα καταφέρει αλλάζει σχολείο, εάν συνεχιστεί και φέτος θα είναι πραγματικό έγκλημα. Η ικανοποίηση του αιτήματος για μόνιμη και σταθερή δουλειά, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, είναι αναγκαία συνθήκη για να συζητάμε την οποιαδήποτε επαναφορά της κανονικότητας στα σχολεία.         

Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών εξαπάτησαν συνειδητά τους εκπαιδευτικούς και πολέμησαν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Το 2019 Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν την πρόταση 150 Ομοσπονδιών και σωματείων του Δημοσίου για άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης σε σχέση με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Με τον νόμο 4589/18 του Γαβρόγλου, που διατηρεί η Ν.Δ., απαξιώθηκε το πτυχίο και η προϋπηρεσία χιλιάδων συναδέλφων και απογειώθηκε το ακριβοπληρωμένο κυνηγητό προσόντων και πιστοποιήσεων. Υλοποιούν από κοινού τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση και σε άλλους βασικούς τομείς του δημοσίου, όπως η υγεία. Η θέσπιση από την κυβέρνηση των τρίμηνων συμβάσεων εργασίας, η επιλογή ωρομίσθιων εκπαιδευτικών από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, η κατακόρυφη αύξηση του ποσοστού των συμβασιούχων σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό (30%), αποδεικνύουν τα παραπάνω. Εξάλλου, η οδηγία του ΟΟΣΑ για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών σε ποσοστό 40% είναι σαφής, όσο και η εικόνα από τις πιο αναπτυγμένες χώρες (ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία) στις οποίες η μεγάλη μάζα των εκπαιδευτικών δεν είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. 

Οι 10.500 διορισμοί, ακόμα κι αν γίνουν σε μία φάση φέτος το καλοκαίρι, δε λύνουν το πρόβλημα. Συντηρούν και διογκώνουν το καθεστώς των χιλιάδων συμβασιούχων στην εκπαίδευση. Μόνο το καλοκαίρι του 2021 αναμένεται να  αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης περίπου 8.000 συνάδελφοι. Αντίστοιχα αυξημένος θα είναι ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων το καλοκαίρι του 2022. Με τους διορισμούς που εξαγγέλλει η κυβέρνηση (ειδικά αν προχωρήσει μόνο στους 5.250 για την επόμενη σχολική χρονιά) παραδέχεται ότι τα σχολεία τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν με χειρότερους όρους!

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στους πάνω από 52.000 αναπληρωτές που προσλήφθηκαν τη φετινή χρονιά για να καλύψουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων. Παρά τη σχεδιασμένη προσπάθεια την τελευταία δεκαετία να μειωθούν τεχνηέντως οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό (αύξηση ωραρίου, συμπτύξεις/συγχωνεύσεις τμημάτων, κατάργηση δασκάλου στο ολοήμερο, ολοήμερο Φίλη, κόψιμο του 3ωρου των εργαστηρίων, αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα κ.α.), ο όγκος των συμβασιούχων συναδέλφων αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Παρ’ όλες τις προσλήψεις, χάθηκαν χιλιάδες διδακτικές ώρες και φέτος (ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα), οι ανάγκες για παράλληλη στήριξη περιορίστηκαν στο ελάχιστο, οι όποιες τάξεις ΖΕΠ λειτούργησαν, αυτό έγινε με καθυστέρηση, ενώ χιλιάδες προσφυγόπουλα παραμένουν έως και σήμερα εκτός οποιασδήποτε δομής εκπαίδευσης. 

Πλέον έχουμε μεγάλη πείρα. Στην ενότητα βρίσκεται η πραγματική μας δύναμη!

Η πολυετής κούραση που ζουν όλοι οι συμβασιούχοι, η οργή για την κοροϊδία όλα αυτά τα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, χρειάζεται να γίνει δύναμη αγώνα.  Όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα θα ακυρώσουμε το κυβερνητικό σχέδιο, το γνωστό παιχνίδι των «κατανομών», τις ψευτοαντιπαραθέσεις ειδικοτήτων και κλάδων, το ψευτοδίλημμα «ενίσχυση της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας». Η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτή η συζήτηση είναι βούτυρο στο ψωμί της κάθε κυβέρνησης. Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων αυτών των δυνάμεων που καλλιεργούν τέτοια φαινόμενα. Οι ελεγχόμενες διαρροές από διάφορες ομάδες που λειτουργούν στον χώρο των αναπληρωτών, οι δήθεν επαφές με διάφορους παράγοντες του Υπουργείου, καλλιεργούν κλίμα εφησυχασμού και περιχαράκωσης του κάθε αναπληρωτή στο πρόβλημά του. Όλα τα βέλη να δείχνουν τον πραγματικό αντίπαλο, την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική! 

Οι αγώνες μας έχουν δείξει ποια είναι η μόνη λύση. Όλοι μαζί οι συνάδελφοι, μόνιμοι και αναπληρωτές, σε κοινό αγώνα με τους γονείς και τους μαθητές μας για το αυτονόητο δικαίωμά μας στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για το αυτονόητο δικαίωμα του κάθε μαθητή να έχει τον δάσκαλο και τον καθηγητή του από την πρώτη μέρα στο σχολείο. Η δική μας δράση μέσα στα σωματεία είναι εκείνη που βάζει στο επίκεντρο της διαπάλης τα πραγματικά μας προβλήματα, συμβάλλει ώστε οι ΣΕΠΕ και οι ΕΛΜΕ να γίνονται πιο μαχητικές και να διεκδικούν τις ανάγκες μας.    

Χρειάζεται το επόμενο διάστημα να βγούμε ξανά,
πιο μαζικά και αποφασιστικά στον δρόμο του αγώνα, να παλέψουμε για:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Μαζικούς – μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών άμεσα, πριν την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία. 
  • Εδώ και τώρα μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Κατάργηση του νόμου 4692/20 (Κεραμέως). Κανένα τμήμα πάνω από 15 μαθητές σε Νηπιαγωγεία, Α΄ και Β΄ Δημοτικού, κατευθύνσεις και εργαστήρια στη δευτεροβάθμια. Κανένα τμήμα πάνω από 20 μαθητές για τις υπόλοιπες τάξεις.  
  • Οργανικές θέσεις για όλες τις ειδικότητες με βάση τις πραγματικές ανάγκες, όπως σήμερα εκφράζονται με τα χιλιάδες κενά. Σύσταση νέων οργανικών για όσα αντικείμενα- ειδικότητες δεν έχει γίνει έως τώρα.  Επαναφορά των ωρών που χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από την κατάργηση του υπεύθυνου δασκάλου στο ολοήμερο, την κατάργηση των μαθημάτων κοινωνιολογίας, των εικαστικών, της θεατρικής αγωγής κ.α. Ο κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει το αντικείμενό του. 
  • Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών (εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά κ.α.). Δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί Β΄ Κατηγορίας. 
  • Καμία απόλυση εκπαιδευτικού. Πρόσληψη των αναπληρωτών σε μία φάση πριν από την έναρξη των σχολείων. 12μηνες συμβάσεις για όλους τους αναπληρωτές. Κατάργηση των τρίμηνων συμβάσεων, της πρόσληψης ωρομίσθιων από τις διευθύνσεις και του θεσμού των ΑΜΩ.
  • Μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης της διαβίωσης των αναπληρωτών συναδέλφων με δωρεάν μετακίνηση, επίδομα στέγασης, σίτιση κ.α. 
  • Κατάργηση του ν. 4589/18 (Γαβρόγλου) και κάθε άλλης διάταξης που ακυρώνει το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Καμία σκέψη για γραπτό διαγωνισμό, τεστ δεξιοτήτων και συνέντευξη. Κατάργηση των ποινών για τους συναδέλφους που παραιτούνται. Εδώ και τώρα λύση για τους απορριφθέντες λόγω παράβολου. Όχι στους κλειστούς πίνακες. 

Με το άνοιγμα των σχολείων τα σωματεία και οι Ομοσπονδίες να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλεία!




Σάββατο 17 Απριλίου 2021

ΨΗΦΙΣΜΑ - ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ - ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΑΠΡΙΛΗ 12:00 (ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Για μια ακόμα φορά, καταγγέλλουμε την υποβάθμιση και τον εξοβελισμό των καλλιτεχνικών μαθημάτων (όπως και των μαθημάτων των κοινωνικών επιστημών) από το σχολικό πρόγραμμα.

Καλούμε τους συναδέλφους, ιδιαίτερα των Εικαστικών Μαθημάτων να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση που διοργανώνει το ΕΕΤΕ την Κυριακή 18/4 12:00 (Σταθμός Λαρίσης), ενόψει και της εκδίκασης της Αίτησης Ακύρωσης που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (εκδικάζεται 13 Μάη).

Στεκόμαστε απέναντι στις αντιεπιστημονικές αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα, στην υποβάθμιση και κατάργηση των μαθημάτων της αισθητική αγωγής που συμβάλλουν στην καλλιέργεια της προσωπικότητας, του αισθητικού κριτηρίου και της κοινωνικής συνείδησης, και μάλιστα στην πιο κρίσιμη περίοδο των νέων.

Την ίδια ώρα με τις αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, ανατρέπονται τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων εκπαιδευτικών. Χιλιάδες οργανικές θέσεις χάνονται. Η συμπλήρωση ωραρίου για ορισμένες ειδικότητες θα είναι πρακτικά αδύνατη. Είναι σύγχρονη ανάγκη και απαίτηση όλα των μαθήματα των ειδικοτήτων να διδάσκονται από τους αντίστοιχων συναδέλφους. 

  • Να πάρει πίσω το ΥΠΑΙΘ τις αντιεπιστημονικές αλλαγές στο Πρόγραμμα Σπουδών του  

      Λυκείου. Να επανέλθουν τα μαθήματα που εξοβελίστηκαν βίαια κυριολεκτικά σε ένα   

      βράδυ!

  • Να επανέλθουν όλες οι ώρες αντίστοιχων μαθημάτων που καταργήθηκαν τα 
             προηγούμενα χρόνια (π.χ. θεατρική αγωγή). 
  • Μαζικοί – Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση  

      όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.  

Παίρνουμε μέρος στην κινητοποίηση του ΕΕΤΕ την Κυριακή 18/4 12:00.




Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Δελτίο Τύπου - Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για τα Σχολεία - ΕΛΜΕ ΣΕΠΕ - 15.04.21.









Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οποία είχαν καλέσει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου και η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, χθες Πέμπτη 14 Απριλίου στην Πλατεία ΟΤΕ, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης για τα Σχολεία, με τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αρκετός κόσμος, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φοιτητές και εκπρόσωποι Σωματείων.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου, Ανδρέας Ξυπτεράς, αναφέρθηκε στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση και τις τραγικές της συνέπειες συνολικά στην κοινωνία. Εξειδικεύοντας στο χώρο της Παιδείας, ανέδειξε τα τεράστια προβλήματα, τις αβλεψίες, αστοχίες, παλινωδίες, αλλά και τα εγκληματικά λάθη του Υπουργείου που δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη λόγω της πανδημίας κατάσταση. Τέλος, αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις του Σωματείου των Εκπαιδευτικών για την ασφαλή επιστροφή στα Σχολεία, αλλά και την κάλυψη των αυξημένων εκπαιδευτικών αλλά και ψυχοκοινωνικών αναγκών των μαθητών, τόσο άμεσα, αλλά και για την επόμενη σχολική χρονιά. 


Για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων το αμέσως επόμενο διάστημα απαιτούμε:

  • Άμεσα επαναλαμβανόμενα τεστ, τουλάχιστον ανά εβδομάδα σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
  • Πρόταξη των εκπαιδευτικών στον εμβολιασμό, υλοποίηση του σχεδίου από σήμερα.
  • Μέτρα για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη.
  • Άμεσα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης των μαθητών για τις τεράστιες ελλείψεις και τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. 
  • Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και του νέου συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Να μη γίνουν προαγωγικές εξετάσεις σε Γυμνάσιο και Λύκειο.


Για τη λειτουργία των σχολείων την επόμενη σχολική χρονιά διεκδικούμε από τώρα, η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ, να καταθέσουν ολοκληρωμένο σχέδιο για τα σχολεία:


  • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Κατάργηση – μη εφαρμογή του ν. 4692/2020 που αυξάνει τον μέγιστο αριθμό μαθητών για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά στο 25. Κανένα τμήμα πάνω από 20 μαθητές. 15 μαθητές το ανώτερο για Νηπιαγωγεία, Α΄ & Β΄ Δημοτικού, κατευθύνσεις και εργαστήρια στη Β/θμια.
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων και ΕΕΠ - ΕΒΠ σε Α/θμια και Β/θμια. Μονιμοποίηση των χιλιάδων αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία. Κατάργηση το ν.4692/18 του ΣΥΡΙΖΑ. Κατάργηση των τρίμηνων συμβάσεων, του θεσμού των Ωρομίσθιων και Αναπληρωτών Μειωμένου Ωραρίου, των προσλήψεων εκτός πινάκων. Μέτρα στήριξης των αναπληρωτών που εργάζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. 
  • Κρατικό σχέδιο ανάπτυξης των σχολικών υποδομών, σχεδιασμός για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων με βάση τις ανάγκες. 
  • Αυξημένη κρατική χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα. 
  • Αναπροσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων και της σχολική ύλης. Εντοπισμός των μαθησιακών κενών που έχουν προκύψει τα δύο τελευταία χρόνια και επιστημονικός – παιδαγωγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπισή τους. 
  • Να λειτουργήσουν από την αρχή της χρονιάς τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας και ΠΔΣ με προσλήψεις εκπαιδευτικών. Να λειτουργήσουν σε όλα τα Δημοτικά τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας με βάση τις ανάγκες κάλυψης και αναπλήρωσης των κενών. Να επανέλθει ο υπεύθυνος στο Ολοήμερο. 
  • Προσλήψεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε όλα τα σχολεία. Ενίσχυση των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Στελέχωση των ΚΕΣΥ με όλο το αναγκαίο προσωπικό, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες της αξιολόγησης και των διαγνώσεων των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες. 
  • Να αναβαθμιστούν εδώ και τώρα οι τεχνολογικές υποδομές των σχολείων με ενίσχυση σε πόρους και υλικό όλων των ψηφιακών λειτουργιών των σχολείων, που θα υποστηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία και δε θα την υποκαθιστούν. Απεμπλοκή των ιδιωτών από τις διάφορες λειτουργίες του σχολείου που τους έχει παραχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας. 
  • Κατάργηση όλων των νομοθετικών διατάξεων που γενικεύουν τη λεγόμενη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εκτός πανδημίας, των διατάξεων για τις κάμερες στις τάξεις. Καμία αξιοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας για την κάλυψη εκπαιδευτικών κενών.
  • Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τη λεγόμενη «αξιολόγηση» στα σχολεία (ν. 4692/2020, Υ.Α για εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση, διατάξεις για εσωτερικό κανονισμό), που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των σχολείων και στην παραπέρα κατηγοριοποίηση. 
  • Πρόγραμμα δημόσιας και δωρεάν επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, επιστημονικά καταρτισμένο με βάση τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες. 


Κυριακή 11 Απριλίου 2021

ΚΟΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΛΜΕ ΣΕΠΕ - ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΑΠΡΙΛΗ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021 - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΚΟΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΕΠΕ ΚΑΙ ΕΛΜΕ ΛΗΜΝΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ

Μύρινα (πλατεία ΟΤΕ) στις 7 μ. μ. 

  • Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, με ευθύνη της κυβέρνησης!
  • Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών
    προβλημάτων που δημιούργησε ή όξυνε η πανδημία!


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς, μαθητές, 

Ένα χρόνο τώρα βιώνουμε τα τραγικά αποτελέσματα της αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας στη ζωή και την υγεία, στη μόρφωση και συνολικά στα δικαιώματά μας. Η πανδημία συνεχίζει και καλπάζει χωρίς φρένο. Η κυβέρνηση οδηγείται σε αλλεπάλληλες παλινωδίες, με αλληλοαναιρούμενες οδηγίες,  με τα συνεχή «άνοιξε - κλείσε», με τα lockdown πάνω στα lockdown.

Πολλά δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα στην Αττική, έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία Covid, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, δεκάδες διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, το υγειονομικό προσωπικό σε εξάντληση. Χιλιάδες μαθητές ξεροσταλιάζουν πάνω από τις οθόνες των υπολογιστών. Οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και συνολικά οι εκπαιδευτικές δομές είναι σε διαρκή αναστολή λειτουργίας. Έχουν κλείσει πάρκα, χώροι άθλησης, πολιτισμού, κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε, με μέτρα ασφάλειας, να ανακουφίσει από τη δύσκολη καθημερινότητα που όλοι βιώνουμε. Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου αστυνομικοί ξυλοφορτώνουν άδικα συνανθρώπους μας, στο όνομα δήθεν της πανδημίας. Τελευταίο παράδειγμα ο 13χρονος μαθητής που ξυλοκοπήθηκε άγρια στη Λάρισα, μετά από αστυνομικό έλεγχο. Η καταστολή συνοδεύει την αντιλαϊκή πολιτική!

Όλες οι κυβερνητικές επιλογές επιβεβαιώνουν ότι κριτήριο της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας στη χώρα μας, όπως και συνολικά στις χώρες της Ε.E, δεν είναι η ανάγκη προστασίας της υγείας, συνολικά οι ανάγκες του λαού μας, αλλά οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και των κερδών τους, οι λεγόμενες προτεραιότητες της αγοράς.   

Παράλληλα, βιώνουμε ένα μορφωτικό έγκλημα διαρκείας απέναντι στους μαθητές! Η κυβέρνηση, με την εγκληματική της πολιτική, παίζει με την υγεία εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, αλλά και με το δικαίωμα των μαθητών στη μόρφωση. Αξιοποίησε την πανδημία ως «ευκαιρία» για να νομοθετήσει σκληρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα («αξιολόγηση», τρίμηνα, επαγγελματική εκπαίδευση, τράπεζα θεμάτων, αστυνομία στα πανεπιστήμια κ.α.). Δεν πήρε κανένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων από την αρχή της χρονιάς, με αποτέλεσμα να κλείσουν όλα τα σχολεία στις αρχές Νοέμβρη και αρκετά από αυτά να παραμένουν κλειστά για πέντε συνεχόμενους μήνες από τότε. Δεν ικανοποίησε το αίτημα για αραίωση των μαθητών ανά τάξη, για επαναλαμβανόμενα τεστ στους μαθητές, ώστε να παρακολουθείται με οργανωμένο τρόπο η διάδοση του ιού, είπε ψέματα για την προτεραιότητα των εκπαιδευτικών στους εμβολιασμούς. 

Το μόνο «μέτρο» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι το self-test. Για μια  ακόμα φορά η κυβέρνηση μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και κουνάει το δάχτυλο περί υποχρεωτικότητας και υπεύθυνων δηλώσεων. 

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εμπαίζει για ακόμα μία φορά τους εκπαιδευτικούς με το ζήτημα του εμβολιασμού. Στα Ειδικά Σχολεία, αν και λειτουργούν κανονικά, ελάχιστοι εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί, ενώ στη Γενική Εκπαίδευση η πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν εμβολιασμοί στα τέλη του Μάη, δηλαδή «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», στην κυριολεξία. 

Όλο αυτό το διάστημα, της πολύμηνης αναστολής λειτουργίας των σχολείων, της αμφίβολης  -σε σχέση με τα εκπαιδευτικά της αποτελέσματα- τηλεκπαίδευσης, που αποκλείει χιλιάδες μαθητές, οξύνθηκαν στο έπακρο οι ταξικοί φραγμοί και οι ανισότητες στην Εκπαίδευση, ενώ συσσωρεύονται μια σειρά νέων προβλημάτων! Δημιουργούνται και οξύνονται εκπαιδευτικά – μαθησιακά κενά. Πολλοί μαθητές, ειδικά των μικρότερων ηλικιών, πισωγυρίζουν από ήδη κατακτημένη γνώση. Χιλιάδες μαθητές ετοιμάζονται να δώσουν πανελλαδικές, έχοντας προετοιμαστεί μόνο πίσω από μια οθόνη. Μεγαλώνει το άγχος, ο φόβος και η ανασφάλεια στα παιδιά. Η πολύμηνη απουσία κοινωνικοποίησης, επαφής με φίλους και αγαπημένες δραστηριότητες αφήνει ισχυρά αποτυπώματα στα παιδιά μας. Οι επιστημονικές έρευνες και μελέτες, ακόμα και η ίδια η UNICEF, μιλούν για «χαμένη γενιά». 

Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν «χαμένες γενιές»!
Δεν θα γίνουν τα παιδιά μας τα μεγάλα θύματα της πανδημίας και της κρίσης! 

Μας ανησυχεί εξαιρετικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας όχι απλά δεν αναγνωρίζουν τα προβλήματα και τις επιπτώσεις στα παιδιά μας, αλλά ισχυρίζονται πως «όλα έγιναν καλώς», πως «η εκπαίδευση στην Ελλάδα μετασχηματίστηκε», πως «η τηλεκπαίδευση εξισώνεται εκπαιδευτικά με τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία». Μας προβληματίζει το ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων, χρηματοδότησης και ενίσχυσης των σχολείων σε όλα τα επίπεδα. Αντιθέτως, τα τεράστια κονδύλια της Ε.Ε. αλλά και του κρατικού προϋπολογισμού πηγαίνουν στις μεγάλες επιχειρήσεις. Από το λεγόμενο «Εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης», δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ούτε μισό € δεν πάει για την κάλυψη των αναγκών για την υγεία και τη μόρφωση του λαού. 

Οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί όλο αυτό το διάστημα, χωρίς καμία στήριξη, σταθήκαμε δίπλα στους μαθητές μας με όλα τα μέσα. Κρατήσαμε αναμμένη τη φλόγα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Συλλογικά και αγωνιστικά καθυστερήσαμε και ακυρώσαμε τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης, όπως να μπουν κάμερες στις τάξεις ή να γίνουν οι καθηγητές καταδότες των μαθητών που αγωνίζονται. Σταματήσαμε την εφαρμογή της βαθιά αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης. Μπαίνουμε και πάλι μπροστά στον αγώνα. 

Μαζί με τους υγειονομικούς και όλο τον λαό απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικών.
  • Πλήρη επίταξη, άνευ όρων, κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων το αμέσως επόμενο διάστημα απαιτούμε:

  • Άμεσα επαναλαμβανόμενα τεστ, τουλάχιστον ανά εβδομάδα σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
  • Πρόταξη των εκπαιδευτικών στον εμβολιασμό, υλοποίηση του σχεδίου από σήμερα.
  • Μέτρα για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη.
  • Άμεσα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης των μαθητών για τις τεράστιες ελλείψεις και τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.
  • Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και του νέου συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Να μη γίνουν προαγωγικές εξετάσεις σε Γυμνάσιο και Λύκειο.

Για τη λειτουργία των σχολείων την επόμενη σχολική χρονιά διεκδικούμε από τώρα, η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ, να καταθέσουν ολοκληρωμένο σχέδιο για τα σχολεία:

  • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Κατάργηση – μη εφαρμογή του ν. 4692/2020 που αυξάνει τον μέγιστο αριθμό μαθητών για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά στο 25. Κανένα τμήμα πάνω από 20 μαθητές. 15 μαθητές το ανώτερο για Νηπιαγωγεία, Α΄ &Β΄ Δημοτικού, κατευθύνσεις και εργαστήρια στη Β/θμια. 
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων και ΕΕΠ - ΕΒΠ σε Α/θμια και Β/θμια. Μονιμοποίηση των χιλιάδων αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία. Κατάργηση το ν.4692/18 του ΣΥΡΙΖΑ. Κατάργηση των τρίμηνων συμβάσεων, του θεσμού των Ωρομίσθιων και Αναπληρωτών Μειωμένου Ωραρίου, των προσλήψεων εκτός πινάκων. Μέτρα στήριξης των αναπληρωτών που εργάζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. 
  • Κρατικό σχέδιο ανάπτυξης των σχολικών υποδομών, σχεδιασμός για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων με βάση τις ανάγκες. 
  • Αυξημένη κρατική χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα.
  • Αναπροσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων και της σχολική ύλης. Εντοπισμός των μαθησιακών κενών που έχουν προκύψει τα δύο τελευταία χρόνια και επιστημονικός – παιδαγωγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπισή τους. 
  • Να λειτουργήσουν από την αρχή της χρονιάς τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας και ΠΔΣ με προσλήψεις εκπαιδευτικών. Να λειτουργήσουν σε όλα τα Δημοτικά τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας με βάση τις ανάγκες κάλυψης και αναπλήρωσης των κενών. Να επανέλθει ο υπεύθυνος στο Ολοήμερο. 
  • Προσλήψεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών  σε όλα τα σχολεία. Ενίσχυση των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Στελέχωση των ΚΕΣΥ με όλο το αναγκαίο προσωπικό, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες της αξιολόγησης και των διαγνώσεων των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες.
  • Να αναβαθμιστούν εδώ και τώρα οι τεχνολογικές υποδομές των σχολείων με  ενίσχυση σε πόρους και υλικό όλων των ψηφιακών λειτουργιών των σχολείων, που θα υποστηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία και δε θα την υποκαθιστούν. Απεμπλοκή των ιδιωτών από τις διάφορες λειτουργίες του σχολείου που τους έχει παραχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας. 
  • Κατάργηση όλων των νομοθετικών διατάξεων που γενικεύουν τη λεγόμενη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εκτός πανδημίας, των διατάξεων για τις κάμερες στις τάξεις. Καμία αξιοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας για την κάλυψη εκπαιδευτικών κενών. 
  • Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τη λεγόμενη αξιολόγηση στα σχολεία (ν. 4692/2020, Υ.Α για εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση, διατάξεις για εσωτερικό κανονισμό), που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των σχολείων και στην παραπέρα κατηγοριοποίηση. Πρόγραμμα δημόσιας και δωρεάν επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, επιστημονικά καταρτισμένο με βάση τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες. 

Με οδηγό τις δικές μας ανάγκες στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή,
μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα και τη διεκδίκηση!

Ούτε βήμα πίσω από τα δικαιώματα των παιδιών!





Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Πρόσκληση σε διαδικτυακή εκδήλωση - "Ένας χρόνος κλειστά Σχολεία - Προεκτάσεις και Προβληματισμοί" - Τετάρτη 7/4, στις 17:30.




Η
ΕΛΜΕ Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου
, θέλοντας να συμβάλει στη σχετική συζήτηση, αλλά και στην ενημέρωση του κοινού για τις συνέπειες της πανδημίας στην κοινωνία και στην εκπαίδευση ειδικότερα, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται μέσω του εμβολιασμού, σας προσκαλεί στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώνει την Τετάρτη 7 Απριλίου, στις 17:30, με θέμα: «Ένας χρόνος κλειστά Σχολεία – Προεκτάσεις και Προβληματισμοί».
📍 Στον αγώνα της κοινωνίας κατά του κορωνοϊού, η επιστήμη έχει προσφέρει ένα σπουδαίο όπλο, τον εμβολιασμό, γύρω από τον οποίο όμως καλλιεργούνται και διαδίδονται μια σειρά από παραπλανητικούς μύθους. Στην εισήγησή του, ο εκπαιδευτικός Ζαννής Κυριακός, Βιολόγος Msc, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη βιολογία του ιού και τα εμβόλια, διαλύοντας τους μύθους και τις παρανοήσεις.
📍 Στο χώρο της εκπαίδευσης, η φετινή σχολική χρονιά οδεύει προς το τέλος της έχοντας διεξαχθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της με τα σχολεία κλειστά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται πρωτίστως για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των μαθητών, αλλά και για την κάλυψη της ύλης. Η επαναλειτουργία των σχολείων είναι επιτακτική ανάγκη, αλλά προϋποθέτει την λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας, για την αποφυγή διάδοσης του ιού και την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Σε όλα αυτά θα αναφερθεί στην εισήγησή του ο εκπαιδευτικός και πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, Ανδρέας Ξυπτεράς, Βιολόγος Med.
✅ Η εκδήλωση θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ στον εξής σύνδεσμο: https://zoom.us/j/93620852470


Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Σχετικά με την μη κοινοποίηση των κενών και των πλεονασμάτων στην εκπαιδευτική κοινότητα Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου από την ΠΔΕ Β. Αιγαίου και τη ΔΙΔΕ Λέσβου.

Όπως είναι γνωστό, ο προσδιορισμός των κενών και των πλεονασμάτων σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι μια εξαιρετικής σπουδαιότητας διοικητική διαδικασία που επηρεάζει άμεσα ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα. Από τη μια, από αυτήν εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό η ζωή και η εργασία των συναδέλφων εκπαιδευτικών, κυριολεκτικά το αν και το πού θα εργαστούν, αφού επηρεάζει τις μεταθέσεις, τις αποσπάσεις, τους μόνιμους διορισμούς, αλλά και τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών. Από την άλλη, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, η ορθή κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού έχει άμεση επίδραση στην παρεχόμενη στους μαθητές εκπαίδευση. 

Ως εκ τούτου, αποτελεί πάγια θέση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστράτιου, ότι η διαδικασία αυτή, όπως άλλωστε και κάθε άλλη, οφείλει να διενεργείται μέσα σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας. Για τον λόγο αυτό, τόσο με το υπ. αριθμ. 24/23-03-2021 έγγραφό μας προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, όσο και με τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, ζητήσαμε επίσημη έγγραφη ενημέρωση για τα υπάρχοντα κενά και πλεονάσματα σε εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στη Γενική και Ειδική Αγωγή για τα νησιά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου. 

Δυστυχώς, τόσο η ΔΔΕ Λέσβου όσο και η ΠΔΕ Β. Αιγαίου δεν ικανοποίησαν το αίτημά μας. Η επιλογή τους αυτή είναι πραγματικά ακατανόητη, απαξιώνει μάλιστα τους εκπαιδευτικούς των δύο νησιών, αφήνοντάς τους κυριολεκτικά στο σκοτάδι. Το δικαίωμα των συναδέλφων στην ενημέρωση είναι αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο, ειδικά όταν πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που καθορίζει τις πιο σημαντικές παραμέτρους της ζωής τους. 

Από την άλλη, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά συνολικά την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς και τους μαθητές, που έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ποιες ειδικότητες εκπαιδευτικών λείπουν ή πλεονάζουν. Σε μια εκπαιδευτική πραγματικότητα, όπου, με ευθύνη τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων Κυβερνήσεων, κάθε σχολική χρονιά ξεκινά και τελειώνει με χιλιάδες κενά (σε Λήμνο και Αγ. Ευστράτιο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΜΕ, οι αναπληρωτές τη φετινή σχολική χρονιά αποτελούν το 49% των εκπαιδευτικών), τα δεδομένα αυτά είναι απολύτως κρίσιμα. Αποτελούν στοιχεία διεκδίκησης της εκπαιδευτικής κοινότητας για την έναρξη όλων των μαθημάτων από την πρώτη μέρα κάθε σχολικού έτους, με όλους τους εκπαιδευτικούς κάθε ειδικότητας στις θέσεις τους. 

Στα νησιά μας, άλλωστε, έχουμε πικρή πείρα την τελευταία δεκαετία από την έλλειψη εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων, ακόμα και για τη διδασκαλία πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ Λυκείου, αλλά και από την επιλογή της διοίκησης να διδάσκονται μαθήματα από εκπαιδευτικούς που τα έχουν ως β΄ ανάθεση, ή που δεν τα έχουν καν ως ανάθεση! Χαρακτηριστικά παραδείγματα από την περσινή χρονιά, η έναρξη της διδασκαλίας της Φυσικής και της Χημείας προσανατολισμού στο ΓΕΛ Μούδρου στα τέλη Νοέμβρη(!!!), οι αλλαγές στις διαθέσεις των συναδέλφων και τις αναθέσεις των μαθημάτων ακόμα και την περίοδο που διανύουμε, και η αδιάκοπη «μεταφορά» συναδέλφων από σχολείο σε σχολείο για να «μπαλωθούν οι τρύπες».

Σ’ όλα αυτά έρχεται να προστεθεί τη φετινή χρονιά και η προβληματική λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, η σύνθεση των οποίων προέκυψε από τις γνωστές εκλογές - παρωδία του Υπουργείου Παιδείας, στις οποίες σύσσωμος ο κλάδος γύρισε την πλάτη απέχοντας μαζικά. Μάλιστα, η ΟΛΜΕ έχει κάνει ξεκάθαρο ότι δεν αναγνωρίζει τους «αιρετούς» που εξελέγησαν μέσα από αυτές τις κάλπικες διαδικασίες, καλώντας τους να παραιτηθούν. Η απόφαση των φερόμενων ως αιρετών στο ΠΥΣΔΕ Λέσβου να διατηρήσουν τη θέση τους αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι συντάσσονται με την πλευρά της Διοίκησης και όχι με την πλευρά των εκπαιδευτικών. Ως εκ τούτου η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου δεν τους αναγνωρίζει ως αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου. Υπενθυμίζουμε, ότι ρόλος των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια είναι να υπερασπίζονται τα αιτήματα του σωματείου και του κλάδου, να αποτελούν θεματοφύλακες της ισονομίας, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας και κυρίως να αποτελούν το ανάχωμα σε κάθε ενδεχόμενη αυθαιρεσία της Διοίκησης. Εν προκειμένω, να διασφαλίζουν ότι τα κενά και τα πλεονάσματα σε εκπαιδευτικούς θα προσδιορίζονται με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες για τη λειτουργία των σχολείων και όχι τις πολιτικές επιλογές του Υπουργείου, αλλά και να πιέζουν για τη δημοσιοποίησή τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι ξεκάθαρο ότι η δημοσιοποίηση των κενών και των πλεονασμάτων θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη προκειμένου να διασφαλίζεται η διαφάνεια, η αμεροληψία και η έγκαιρη και πλήρης ενημέρωση των συναδέλφων και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Καλούμε, λοιπόν, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και τη ΔΔΕ Λέσβου να αναρτήσουν άμεσα τα κενά και τα πλεονάσματα.